Hoppa till sidans innehåll

Klart för finaler – välkomna på tennisfest!

07 JUN 2019 19:30
16 spelare i Audi Danderyd Opens båda klasser har nu kokats ner till fyra. Det står, efter en superfredag, nu klart att Fanny Östlund och Alexandra Viktorovitch möts i damfinalen medan Karl Friberg och Christian Samuelsson gör upp på herrsidan.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2019 19:30

Fredagen bjöd, precis som dagarna innan, på kanonväder från morgon till kväll. Trots vanlig jobbdag pallrade sig en stor skara ner till Näsaängs oslagbara miljö för att njuta av spelet. En del tog till och med ledigt från jobbet. Det gjorde de helt rätt i!

Dessvärre lyckades ingen av de fem kvarvarande näsbyparkarna ta sig vidare till eftermiddagens semifinaler, trots att några var rätt nära. Anton Waern och Anette Munozova kämpade väl men hade i slutändan inte så mycket att sätta emot då Christian Samuelsson och Alexandra Viktorovitch var numret för tunga. Både Samuelsson och Viktorovitch vann senare också sina semifinaler relativt bekymmersfritt.

Johanna Ström gjorde ett bra första set mot den jämngamle Klara Milicevic från KLTK. Efter att ha förlorat det i tiebreak (4-7) rann det iväg i andra som Milicevic vann med klara 6-1.

Christoffer Solberg förlorade en extremt svängig match mot Daniel Svensson från Växjö TS med de mycket märkliga siffrorna 1-6, 6-0, 1-6. Christoffer var lite för ojämn i sin prestation och fick slut på bensin när det hela skulle avgöras i tredje set parallellt med att den välväxte Svensson gjorde en bra match.

Dagens stora fajt och kanske den mest välspelade matchen var den mellan Gustaf Ström och den förstaseedade Karl Friberg. Gustaf, som nyligen kommit tillbaka efter en fotoperation, gjorde en riktigt bra insats och sålde sig extremt dyrt i varje poäng. Vid ställningen 6-4, 4-2 lutade det åt NPTK-seger men den två år äldre Friberg stretade emot och kunde efter närmare tre timmars spel stå som segrade med 6-2 i avgörande set.

Herrfinalen spelas klockan 11.00 imorgon lördag medan damerna går in när de är klara, ca 12.30.

Herrfinalen – kl 11.00
Karl Friberg vs Christian Samuelsson


Den förstaseedade Karl Friberg har sannerligen fått slita sig till final. Hans tretimmarsmatch mot Gustaf Ström följdes upp av ytterligare en lång tresetare i semifinalen mot Lucas Renard. Han lyckades lösa båda vinsterna men det tog nog en del på krafterna för den temperamentsfyllde 20-åringen.

Om Friberg slitit sig till final har Christian Samuelsson snudd på lekt sig fram till densamma och spelade under fredagen närmare fyra timmar mindre tennis än sin finalmotståndare. På tre matcher har han blott förlorat nio games. Detta kan tyckas mäktigt, men är i själva verket ingenting om man jämför med hans statistik över tid. Christian, eller sommar- och vintertourskungen som vi kanske bör kalla honom, har vunnit sina 13(!) senaste turneringar på den här nivån. Sedan i januari förra året har han 57-0 i matcher i sommar- och vintertoursammanhang. Herregud, snacka om överlägsen!

23-åringen från Åhus har ett väldigt brett register. Han kombinerat allt ifrån en stenhård serve till känsliga stoppbollar. För att bryta ner honom krävs något alldeles extra men han erkänner ödmjukt att han tror morgondagens final kommer bli riktigt tuff. Han borde rimligtvis vara fysiskt fräschare än Friberg som har en tendens att hamna i mental snedgunga om saker inte går som han vill. Kan Samuelsson hålla sig kall, förlänga matchen och spela sitt spel har han goda möjlighet att återupprepa bedriften för två år sedan. En öppen final här med, men viss fördel Samuelsson vill undertecknad trots allt konstatera.


 

Damfinalen – ca kl 12.30
Fanny Östlund vs Alexandra Viktorovitch

Den förstaseedade Fanny Östlund, som förra veckan segrade i sommartouren på hemmaplan i Uppsala, vann sin åttondel- och kvartsfinal i raka set. I semifinalen var hon dock riktigt illa ute mot den sex år yngre Klara Milicevic. Den sistnämnde vann första set med 6-2 och det jämna andra setet gick till tiebreak. Där hade Milicevic 6-5 och matchboll. Östlund lyckades slingra sig ur det greppet, vinna tiebreaket och sedan segla iväg och vinna avgörande set med hela 6-0. Starkt! Östlund spelar en mycket sevärd tennis och behärskar det mesta. Hon har väldigt fina händer där tvåhandsslicen och stoppbollen är slag som Östlund behärskar väl och mer än gärna använder.

På andra sidan nätet väntar den andraseedade Alexandra Viktorovitch från KLTK. Den Tabergsdalenfostrade 18-åringen har trots idel tufft motstånd ännu inte tappat set i turneringen. Faktum är att hon bara förlorat 13 games på tre matcher. Segern mot Anette följdes upp med oförskämt stabila 6-3, 6-2 mot Jacquline Nylander Altelius i semifinalen. Viktorovitch har sina styrkor i baslinjespelet där hon rör sig bra och sitter inne på en tung slagarsenal.

Mig veterligen blir den här finalen det första mötet Östlund och Viktorovitch emellan. Det lär av allt att döma bli en fin final mellan två lite olika spelstilar. En jämn fajt som båda spelarna kan vinna om de har sin dag.


Klicka här för att se alla resultat från Audi Danderyd Open!

Som vanligt när det vankas final i sommartouren på Näsaäng kommer det vara riktigt mycket folk på plats. Vi kommer, utöver själva finalerna, bland annat arrangera bollgissningstävlingar och ett lotteri med riktigt fina priser. Alla som kommer får en lott, det kostar alltså ingenting.

Våra samarbetspartners kommer också vara på plats för att visa upp sig och komma med fördelaktiga erbjudanden för de som är intresserade. Cafét kommer såklart hålla öppet och ha grillen igång just imorgon.

Det finns absolut inga ursäkter till att inte komma till Näsaäng imorgon. Vi utlovar en folklig och festlig tennisfest av sällan skådad karaktär med i runda slängar 200 åskådare på plats. Herrarna börjar som sagt klockan 11.00 och följs upp av damfinalen. Varmt välkomna tennisvänner!

Foton: Swetennis.se och Kent Åkesson

Skribent: Todd Åkesson
Epost: This is a mailto link

klart.se

  

 

Audi Danderyd

 

Framtidsfys.org 

 

min_tennis_mar_2012_170x170_01

Postadress:
Näsbyparks TK - Tennis
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Besöksadress:
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Kontakt:
Tel: +4687562202
E-post: This is a mailto link

Se all info