Hoppa till sidans innehåll

Finalklart i KM – här är alla analyser och förhandstips!

11 JAN 2020 00:17
Med åtta tokintensiva rekord-KM-dagar i ryggen är vi nu framme vid den sista och största versen. Under lördagen väntar 24 otroligt spännande finaler och givetvis kan du ta del av alla förutsättningar, finalanalyser och förhandstips här.
  • Skapad: 11 JAN 2020 00:17

De rafflande semifinalerna är nu till ända och samtliga finalbiljetter är bokade. Av de totalt 362 matcherna i detta mästerskap återstår nu endast 24. Nedan kan du läsa om alla finalister, tider och matchanalyser kring morgondagens finaler. Vi börjar klockan 09.30 och avslutar med Herrar A och Damer A klockan 17.00 följt av den upphaussade KM-festen. En heldag med enbart finalgodis och pokalutdelningar alltså. Något du definitivt inte vill gå miste om.

I vanlig ordning har jag varit helt objektiv i mina högst amatörmässiga analyser och tips. Det finns ingen personlig förankring i någon av dem. Jag hoppas alla förstår att detta enbart är en rolig grej som ska generera lite trevlig läsning. Har jag tippat fel får ni helt enkelt motbevisa mig!

Morgondagens finaler och tidsschema ser ut enligt följande:


09.30 – Damer 40
Bogdana Moldovan vs Madeleine Orlando Lundh
Den ursäkre Bogdana jagar sin tredje raka titel i D40-klassen. Hon möter en Madeleine Orlando Lundh i storform som besegrat tre riktigt meriterade motståndare på sin väg till final. Förra året möttes de i semi och då vann Bogdana med 10-6 i avgörande set. En välspelad, oviss och stenhård match är att vänta med den regerande mästarinnan Bogdana som knapp förhandsfavorit.
Todd tippar: Moldovan 60% - Orlando Lundh 40%

9.30 – Pojkar 14B
Olof Liiv vs Sakarias Frigell
En final mellan två KM-debutanter. Båda spelarna övertygade i sina respektive semifinaler och lär vara sugna på att vinna här. Den som har mest tålamod och kan vara bollsnålast bör ha störst möjlighet. Svårtippat.
Todd tippar: Liiv 45% - Frigell 55%

9.30 – Pojkar 14A
Victor Moazed vs Milo Carenco
Trots att spelarna bara är 13 och 12 år gamla är detta ytterligare ett klassikermöte i KM-sammanhang mellan två otroligt duktiga killar. Det här mötet har för vana att gå hela vägen till ett avgörande supertiebreak. Båda spelarna kan emellanåt tappa huvudet när axlarna börjar hänga. Den som kan hålla ihop spelet men framförallt humöret bäst kommer därför ha en enorm fördel. Omöjligt att tippa. Supertiebreak igen? Känns så!
Todd tippar: Moazed 50% - Carenco 50%

11.00 – Herrar 70
Anders Svensson vs Bengt Göransson
Återigen en klassisk KM-final. Anders är regerande mästare i klassen men när de möttes så sent som för några dagar sedan i RM vann Bengt med 6-4, 6-4. Det är också han som har vunnit de sex senaste mötena de båda emellan. Således blir han favorit här, även om Anders har alla vapen för att kunna störa.
Todd tippar: Svensson 40% - Göransson 60%

11.00 – Herrar C
Robert Åberg vs Carl Johan Stackell
Ojojoj vilket prestigemöte vi får i Herrar C-finalen! Den tredjeseedade Åberg mot den andraseedade Stackell. Två Göteborgspolare födda -73 som ofta tränar ihop och vars vinnarskallar inte går av för hackor. Jag har i dagsläget svårt att separera dessa båda åt, det här kommer handla om mer än bara tennis. Vem hanterar det mentala spelet bäst? Klart är i alla fall att det finns lite smygrivalitet inbakat här.
Todd tippar: Åberg 50% - Stackell 50%

11.00 – Flickor 14
Astrid Sandwall Törnqvist vs Sonja Wedenski
Två energiska och bollsäkra tjejer gör upp om Flickor 14-titeln. Båda spelarna har varit riktigt bra under KM-veckan och ser ut att ha toppat formen till finaldagen. Jag har svårt att sia om utgången här. Knapp fördel Sonja? Kanske, men det här kan gå hur som helst.
Todd tippar: Sandwall Törnqvist 45% - Wedenski 55%

11.00 – Damer C
Helene Odevall vs Jennie Rehn
En intressant final mellan två lite olika stilar. Helene är bombsäker och har ett pannben av stål. Jennie spelar en lite mer offensiv och hårdslående tennis med en riktigt fin bollträff. Hon har dock haft lite halvsvårt att stänga vissa matcher när hon haft ledningen och det mentala spelet är ju en viktig del av en final. Minst sagt.
Todd tippar: Odevall 40% - Rehn 60%

12.00 – Damdubbel C
S.Turina/V.Turina vs P.Anglered/D.Hertzberg
En spännande final att vänta mellan två par innehållandes en lite mer rutinerad spelare och en något mer novis i dessa sammanhang. Det kommer handla mycket om Viktoria och Pernilla i den här matchen i och med att de har de högsta höjderna i sitt spel. Knapp fördel mor och dotter Turina, men det är sannerligen inte med mycket.
Todd tippar: Turina/Turina 55% - Anglered/Hertzberg 45%

12.00 – Damer B
Monika Schildknecht vs Lydia Allgårdh
Monika svarade för en imponerande vändning mot fjolårsmästarinnan Louise Nielsen i semin. Lydia å sin sida vann enklare och övertygade rejält. Två bollsäkra, rörliga och atletiska tjejer utan några uppenbara svagheter. Supertiebreak?
Todd tippar: Schildknecht 45% - Allgårdh 55%

12.00 – Mixeddubbel B
S.Skeppar/N.Carlsten vs M.Orlando/M.Wänlund
Finalparen i Mixed B fick slita rejält och räddade match- respektive setbollar i semifinalerna. Ändå får man säga att båda är värda sina finalplatser. Vi lär få se ytterligare en välspelad match mellan fyra mångfacetterade tennisspelare. Liten fördel för Mats och Madeleine vill jag ändå hävda!
Todd tippar: Skeppar/Carlsten 40% - Orlando/Wänlund 60%

12.00 – Pojkar 12A
Milo Carenco vs Oskar Snällman
Milos andra singelfinal för dagen. Den här gången mot den ett år yngre men ack så duktige, hårdslående och tekniske Oskar Snällman. Det här har alla möjligheter att bli en både spännande och sevärd final. Milo går in som förhandsfavorit men återigen är det mentala spelet av högsta vikt.
Todd tippar: Carenco 70% - Snällman 30%

13.00 – Pojkar 10
Michael Moldovan vs Leon Mattar
Efter fyra raka vinster, tre i poolspelet och sedan i semifinalen, är det två väl värdiga finalister som gör upp om de största pokalerna i 10-årsklassen. Två bollsäkra killar med fina slag och bra bollkänsla får här mäta sina krafter. Jag tror att det blir en jämn match där de små marginalerna i slutändan kommer fälla avgörandet.
Todd tippar: Moldovan 60% - Mattar 40%

13.30 – Herrdubbel B
A.Mårtensson/M.Schalin vs V.Moazed/E.Wiorek
De två toppseedade ”juniorparen” gör upp i den här rafflande finalen. Kan Victor stå pall vid nät och lyckas mota Axels och Mårtens tunga slag parallellt med att Elias, som han ofta gör, kommer in i zonen där han tar allt blir de luriga att slå. De förstaseedade Mårten och Axel bär ett litet favoritskap men räkna med fajt.
Todd tippar: Mårtensson/Schalin 65% - Moazed/Wiorek 35%

13.30 – Pojkar 12B
Max Nylander vs Viggo Fogel
I fjolårets ute-KM möttes dessa båda både i poolspelet och finalen av 10-årsklassen. Max vann då båda gångerna. Förvisso i jämna matcher men med tanke på det har han säkerligen ett mentalt överläge här. Som vanligt i dessa klasser gäller det att behålla kylan såväl i spel som humör.
Todd tippar: Nylander 65% - Fogel 35%

14.30 – Generationsdubbel B
D.Carenco/M.Carenco vs H.Wetterdal/H.Wetterdal
Milos tredje final för dagen. Hur mycket kräm har han kvar i benen här? Känner jag honom rätt lär han ge järnet och gå på vilja. Herman och Henrik är ett väloljat generationspar som varit med länge och gått långt förut. På förhand tror jag ändå David och Milo har den bästa högstanivån.
Todd tippar: Carencos 60% - Wetterdals 40%

14.30 – Herrar 45
Patrik Nylander vs Björn Sahlin
De två toppseedade spelarna har gjort jobbet till finalen och tagit sig hit utan att tappa mer än strögames i någon match. Patrik imponerar med sin power, sina slag och sin atletiska förmåga. Björn imponerar med sin list, envishet och vinnarskalle. Det är två vitt skilda stilar vilket gör matchen så intressant. Patrik har alla nycklar för att låsa upp Björn som i sin tur kommer försöka trasa sönder sin motståndare så mycket han bara förmår. Om Patrik kan hålla ett högt tempo matchen igenom kommer Björn få svårt att hänga med. Blir det gummiarm kommer Björn vara där och hugga. Var så säkra.
Todd tippar: Nylander 55% - Sahlin 45% 

14.30 – Damdubbel AB
S.Håkanson/M.Seger vs L.Nielsen/A.Moazed
Båda paren fick slita för födan i semin. De betydligt mer erfarna Sofi och Maria har just sin rutin att luta sig tillbaka mot och är båda duktiga dubbelspelare. Alma och Louise har tunga baslinjeslag och har visat stor karaktär genom att vinna både kvarts- och semifinal i supertiebreak.
Todd tippar: Håkanson/Seger 60% - Nielsen/Moazed 40%

14.30 – Herrdubbel A
G.Hasslegren/M.Pettersson vs G.Gauffin/H.Hägglund
En fin och troligen sevärd final mellan två par vars högstanivå är otvivelaktig. Däremot kan man komma in i perioder där spelet inte klaffat lika väl och det har man nog inte råd med här. Gustav och Max går in som favoriter men Gordon och Hampus har verktygen för att störa dem. Plockar de fram dem är frågan.
Todd tippar: Hasslegren/Pettersson 70% - Gauffin/Hägglund 30%

15.30 – Herrar B
Mårten Schalin vs Axel Mårtensson
Dubbelparet möts i Herrar B-finalen som i år spelas mellan två juniorer. Båda killarna gjorde otroligt bra semifinaler och är väl värda sin respektive finalbiljetter. Axel spelar en fyndig tennis med ett bra rörelsemönster och fin bollbehandling. Mårten jobbar stenhårt och har lite mer bett i grundslagen. Den vänsterhänte 14-åringen får mitt utgångstips.
Todd tippar: Schalin 60% - Mårtensson 40%

16.00 – Herrar 55
Kenneth Bergbom vs Michael Zetterberg
Hoppsan Kerstin, vilken superfinal! Den regerande inomhusmästaren Kenneth går in till finalen med bra många fler matcher i kroppen än utomhus-KM-mästaren Micke som kunnat promenera sig till final i klassen. Fördel Original Z vad gäller optimal fysisk uppladdning men vi som känner Kenneth vet att han kommer kämpa till det sista andetaget. Bokstavligt talat. Två sluga vinnarskallar med högt tennis-IQ som jag på förhand har svårt att separera. Kan Micke hantera Kenneths underhandsserve är mycket vunnet. Jag väljer dock helgardera för att sedan med gott samvete bänka mig med popcornskålen i högsta hugg.
Todd tippar: Bergbom 50% - Zetterberg 50%

16.00 – Mixeddubbel A
T.Höweler/V.Turina vs E.Hellbe/H.Hellbe
Två, numera, etablerade och rutinerade Mixed A-par. Vincent dominerade stort i semin och även Tilde uppträdde mycket stabilt. Syskonen Hellbe har toppar och dalar i spelet men är i sina bästa stunder riktigt bra. Knapp fördel för de förstnämnda.
Todd tippar: Höweler/Turina 55% - Hellbe/Hellbe 45%

16.00 – Generationsdubbel A
G.Hasslegren/T.Hasslegren vs W.Isaksson/N.Isaksson
Stabila far och son Isaksson har gjort det väldigt övertygande såhär långt och kommer in här som favoriter. På andra sidan nätet måste Gustav göra ett hästjobb för att kunna hålla motståndarna i schack. En, som många andra, sevärd final.
Todd tippar: Hasslegrens 40% - Isakssons 60%

17.00 – Damer A
Saga Koch – Jenny Larsson
Tidigare hade vi två 73:or från Göteborg i final. Här har vi två 03:or från Sollentuna. Saga har historiskt varit strået vassare och får gå in som favorit, om än knappt. Jenny har nämligen visat fin form på slutet och har alla vapen för att störa. Kan hon hålla ner felprocenten blir det här en häftig drabbning. Det mesta talar nämligen för att Saga inte kommer bjuda på särskilt mycket.
Todd tippar: Koch 60% - Larsson 40%

17.00 – Herrar A
Stefan Noble vs Max Pettersson
Stefan visade moral i semin när han vände 5-7, 1-5 och 0-30 till vinst i supertiebreak. Här väntar dock Max som har en högre höjd i spelet och mer kraftfulla slag. Den mycket mångkunnige Max har dock en tendens att komma in i perioder där det slarvas och nonchaleras för mycket. Stefan kommer vara stabil och göra jobbet, det vet vi. Han har dessutom vunnit en Herrar A-final inför fullsatta läktare förut. Det har inte hans motståndare. Kan Max vara noggrann och vårdad ska detta kunna gå vägen. Men det är upp till honom.
Todd tippar: Noble 35% - Pettersson 65%


Nu vet jag vad ni tänker. ”Vadå 24 finaler, var det inte 28 klasser i KM?” Jo visst är det så, de fyra resterande, som avgjordes i form av poolspel, spelades nämligen klart under fredagseftermiddagen. Claes Ruthberg gick segrande ur Herrar 65-klassen, Anders Svensson och Jan Gertoft vände och vann en spännande Herrdubbel 70-final i supertiebreak, Amanda Jörbeck vann Flickor 10-poolen och Sonja Wedenski gjorde detsamma i Flickor 12-klassen. Vi säger stort grattis till KM:s första fyra vinnare!

Klicka här för att se alla resultat från KM!

Ända in i kaklet nu, vilken avslutning!

Skribent: Todd Åkesson
E-post: This is a mailto link

Audi Danderyd  

 

facebook-logo-icon-vector-22390238.jpg

 

Postadress:
Näsbyparks TK - Tennis
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Besöksadress:
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Kontakt:
Tel: +4687562202
E-post: This is a mailto link

Se all info