Hoppa till sidans innehåll

KM – dag 3 och 4: Comeback kids

07 JAN 2020 13:36
Läs om det bästa från söndagen och måndagen där närmare 120 nya KM-matcher avverkades.
  • Uppdaterad: 07 JAN 2020 13:36

KM-tåget ångar vidare i en oerhörd hastighet när drygt hälften av alla 370 matcher nu är spelade på fyra dagar. Under söndagen och måndagen var vi igång från 08 på morgonen till 23 på kvällen.

Söndagsmorgonen inleddes med en rad matcher i den stora Mixeddubbel B-klassen där hela 37 par är anmälda. Bland annat lyckades Marina Bonn och Tobias Nordqvist besegra Victoria och Andreas Jörbeck i en spännande match som slutade 7-6, 7-6. På banan bredvid vände Ingrid och Mårten Schalin 0-1 i set till vinst med 10-3 i supertiebreak mot Anna och Axel Mårtensson.

Framåt lunch var det dags för den andra omgången av Herrar A. Och vilka matcher vi fick se. Niklas Isaksson och Johan Sköld Tingvall hade en tung batalj på bana 2 som Niklas vände och vann på ett starkt vis. Max Pettersson kunde med en hel del darr på ribban ta revansch på Fredrik Odevall efter finalförlusten i Herrar B 2018 genom att vinna med 7-6, 7-6.

Men de två mest uppseendeväckande vinsterna i klassen, och kanske under hela speldagen, stod Calle Westerberg och Oscar Wollmann för. Den förstnämnde låg under med 3-6, 1-5 och hade flertalet matchbollar emot sig i mötet med Gustav de Hevesy. Calle, som har ett riktigt stort spel i sig, lyckades på något vis kravla sig ur det underläget och vinna andra set i tiebreak. Det avgörande supertiebreaket tog han sedan av bara farten med 10-2. Otroligt imponerande!

Oscar å sin sida vann KM:s mest dramatiska match såhär långt och stod för en riktig kioskvältare när han skickade ur fjolårsfinalisten tillika den förstaseedade Henrik Nordgren. Slutsiffrorna skrevs till bisarra 4-6, 7-6, 18-16. Detta efter att båda spelarna både räddat och bränt flertalet matchbollar. Oscar spelade smart och drog av på farten parallellt med att han lät Henrik spela bollen i lite obekväma höjder. När ”Fluffet” får ta bollen i höfthöjd kan han spela oerhört bra medan det går att göra honom sämre om man spelar lite mer okonventionellt, exempelvis lite högre på backhand. Något Oscar verkligen lyckades med. Med det sagt kunde matchen, som ni förstår av siffrorna, såklart gått åt vilket håll som helst.”Todd! Bild! Nu!”
Jag vänder mig om och blickar ner mot bana 3. Där står Dalibor Turina med en näve i luften medan han ler i mjugg. Han har precis vunnit förstaomgången i Herrar C. En händelse som, för Dalibors del, inte direkt växt på träd de senaste åren. Han ansåg att stunden var väl värd att föreviga, så även jag. Grattis Dali!Dagen förlöpte med spel från alla möjliga klasser med varierad kvalitet och underhållning. Som vanligt. Vi satte punkt för den galet långa dagen klockan 23.18 när Fredrik Ahlquists finfina nätattack bar frukt fram till 10-4 i matchtiebreak mot Erik Lundin i Herrar B:s andra omgång.

Upp på hästen igen drygt åtta timmar senare då måndagens matcher stod för dörren. Nästan per omgående fick vi en nytt galet supertiebreakdrama på bana 1. Mats Wänlund och Roger Lind höll på i 2,5 timmar innan en segrare kunde koras i H45-klassen. Mats inledde bäst men tappade sedan orken då Roger, som spelade riktigt bra, åt sig in i matchen. Den sistnämnde kunde också kvittera till 1-1 i set efter att ha tagit det andra i tiebreak. Spelarna följdes sedan åt i matchtiebreak ända till 13-13 då den rutinerade Mats, med sin list, vann två raka poäng varav den sista via en utopisk stoppboll på vinst och förlust från en position dryga metern bakom baslinjen. Det gick vägen och Mats tog sig vidare till kvartsfinal i klassen.

Under måndagen korades också semifinalister i Herrar A-klassen. Oscar Wollmann fortsatte sitt segertåg från dagen innan genom att besegra Niklas Isaksson i raka set. Han får i semifinalen möta Stefan Noble som i en riktigt spännande tillställning slog ut Elias Wiorek med 7-6, 6-4. Stefan hade 5-1 och 40-0 i andra set och flertalet matchbollar innan Elias kom ikapp och till och med skaffade sig gamebollar till 5-5. Stefan avslutade med en underhandsserve à la Nick Kyrgios som ställde Elias till den milda grad att han lyfte ut returen.

På den undre halvan av Herrar A-lottningen möts Patrik Nylander och Max Pettersson i semi efter att ha vunnit sina respektive kvartsfinaler i raka set mot Calle Westerberg och Uriel Jennel.KM:s överlägset längsta match svarade Helene Odevall och Ping Höjding för i Damer C. Mötet pågick i närmare tre timmar och känslan var att vissa bolldueller var uppe i tresiffrigt antal gånger över nät. Båda spelarna spelade oerhört noggrant och med liten risk, för att uttrycka det milt. De chansades inte hej vilt om vi säger så. Efter mycket om och men kunde tillslut Helene vända, vinna och slå ut den förstaseedade Ping med 5-7, 6-4, 10-8. Helene är därmed framme i semifinal precis som Ros-Marie Johansson, Jennie Rehn och Kaija Niemi.

Från klockan 15.30 stod bara dubblar på måndagsagendan. Några blev mer dramatiska, viktiga och sevärda än andra. I prestigemötet mellan Mikael Hallsen/Patric Naeslund och Anders Wallbom/Ulrich Adamheit blev det lika ovisst som man kunnat ana på förhand. Micke och Patric vann första set med 6-4 innan Anders och Ulrich vände på steken och tog andra i tiebreak och sedermera också supertiebreaket med 10-7. Vi hoppas att killarna, som spelar i samma träningsgrupp, fortfarande kan hålla sams efter detta.

Klicka här för att se alla resultat och lottningar från KM!

Tack för ytterligare två grymma dagar i tennisens och glädjens tecken! Nu går vi in i andra andningen av turneringen som nu verkligen börjar skilja agnarna från vetet. Vilka överlever fram till semi- och finalstadiet?

Från och med onsdag börjar matcher klockan 13.00 och fortlöper fram till 21.00 då de sista matcherna går in.

Sedan ska du ju självklart inte missa att anmäla dig till lördagens KM-fest som i vanlig ordning arrangeras i hallen. I år har vi lagt lite extra krut på festen med bland annat långbord nere på en av banorna med scen och musikanläggning. Utöver maten som ingår kommer vi att arrangera en rad aktiviteter samt ha prisutdelningar för att sammanfatta mästerskapet. Allt du behöver göra är att anmäla dig och ta med det du vill dricka. Det kommer bli en kväll du inte vill missa, det kan vi garantera.

All info ser du på den urtjusiga inbjudan nedan, gjord av Stina Sandwall. Anmälan görs i hallen eller via mail till This is a mailto link senast fredag. På återhörande!

Skribent: Todd Åkesson
E-post: This is a mailto link

Audi Danderyd  

 

facebook-logo-icon-vector-22390238.jpg

 

Postadress:
Näsbyparks TK - Tennis
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Besöksadress:
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Kontakt:
Tel: +4687562202
E-post: This is a mailto link

Se all info