Hoppa till sidans innehåll

KM – dag 4, 5 & 6: Höga huvuden och raka ryggar

06 AUG 2020 23:24
I efterdyningarna av den fasansfulla brand som skickade vår kära inomhushall i graven har landets största KM fortlöpt nere på Näsaäng. Tävlingens två första segrare är utsedda och ytterligare fem finalpar från den första veckans klasser är nu korade.
  • Skapad: 06 AUG 2020 23:24

Vad finns mer att säga om det oerhörda tragedi som drabbade Näsbyparks Tennisklubb natten till onsdagen? Jag tror att vi alla känner ungefär samma sak. Vi har en oviss och svår period framför oss men också en vetskap om att vi kommer komma tillbaka starkare än någonsin. Tillsammans.

I nuläget vet vi i personalen exakt lika lite som alla andra. Både vad gäller vad som faktiskt orsakade branden och vad nästa steg nu blir. Ledningen kommer ha ett möte med kommunen under fredagen och sedan tar vi det därifrån. Inom ett par dagar kommer ett medlemsmail, som även kommer publiceras här på hemsidan, med ytterligare information.

Personligen tror jag att det var, ursäkta uttrycket, ”perfekt” att detta hemska inträffade just nu under KM. Ett av de många event som summerar det NPTK står för allra bäst. Nu får och tar folk chansen att komma ner till Näsaäng, umgås med vänner, prata ut, se på tennis och känna en samhörighet till något stort och fint samtidigt som vi kan sörja, blicka framåt och knyta näven i fickan tillsammans. Är det en slump att trädäcket och läktaren är fullsmockad med publik fram till 21-tiden på vardagskvällarna? Åh nej.Vad har vi då fått se i KM-väg de tre senaste speldagarna? Bland annat de två första klubbmästarna. I Flickor 10-klassen blev den en ren final mellan Olivia Mattsson och Kajsa Sandwall Törnqvist. Efter bra spel och många fina dueller kunde Olivia koras till KM-mästarinna i två raka set.Även Anders Svensson fick ta emot förstapriset under fredagseftermiddagen då han, efter två klara vinster i det tre man stora Herrar 65-poolspelet, vann klassen. Janne Gertoft och Jörgen Olsson slutade tvåa respektive trea. Stort grattis Olivia och Anders!Den stundande lördagen, som kommer bli galet intensiv, ska inledas med 12 finaler i de resterande klasser som spelats den gångna veckan. I fem av dessa klasser är finalparen redan korade och jag tänkte härmed redogöra för dessa.

I Generationsdubbel A ställs de förstaseedade Gustav/Mikael Hasslegren mot de andraseedade Wilmer/Niklas Isaksson. I inne-KM för ett halvår sedan fick vi också se Hasslegren vs Isaksson i finalen, men då var det mamma Therese som assisterade Gustav när segern bärgades. Isakssons lär säkerligen bjuda upp till dans men Hasslegrens går in som tydliga favoriter här och guldet är således deras att förlora.

Maria Hyborn/Saga Englund och Maria Quiroga/Pia Jäger gör upp i Damdubbel C-finalen. Parens respektive vägar dit har sett snarlika ut då man vunnit varsin match i supertiebreak och två ytterligare i raka set. Båda paren har dessutom knockat ut de toppseedade ur klassen. Jag förväntar mig en bra final mellan två par som nog är rätt sugna på att vinna.

Herrdubbel 40-finalen blir en ren repris från i fjol mellan de toppseedade Jonas Bonn/Johan Orest och Mikael Zetterberg/Patrik Nylander. Då vann de förstnämnda med 10-7 i supertiebreak och det har nog inte undgått någon att firma Zetterberg/Nylander är ruggigt revanschsugna. Jonas och Johan har ännu inte tappat set i turneringen medan Micke och Patrik fick slita rejält för att slå det luriga och aningen oortodoxa dubbelparet Fogel/Vadher i sin semifinal. Visst fanken luktar det lite supertiebreak om den här finalen?

I Damer 40-semifinalen slog den fjärdeseedade Mona Zätestam ut fjolårsfinalisten Linda Neffler efter stor dramatik. Efter varsitt vunnet set var hon strået vassare i det matchtiebreak som slutligen vanns med 10-7. I den andra semifinalen ville inte Jennie Mattar vara sämre. Även hon vann med just 10-7 i avgörande set mot Madeleine Orlando Lundh. Madde var dock nära en smått episkt upphämtning då hon vann andra set efter att ha legat under med 1-4, men fick alltså ge sig i supertiebreak. En väldigt spännande och tajt final har vi att vänta.

Det femte och sista finalparet som korades under torsdagskvällen stavas Michael Zetterberg vs Robert Spång. Två spelare som tillsammans tappat ett game på vägen till final. Vi ska dock skjuta in en asterisk i den statistiken då Robert fick WO i den, på pappret, mycket tuffa semifinalen. Micke, eller ”den gamla flodhästen”, som han helst kallar sig själv numera har inte gjort någon besviken och kvitterat ut finalbiljetten utan att förta sig nämnvärt. Detta trots meriterat motstånd. Original Z får helt klart gälla som storfavorit i Herrar 55-finalen.
Gammal? Ja.
Flodhäst? Nej.Innan vi är framme vid den fullspäckade lördagen ska ytterligare sju finalpar koras under fredagen parallellt med att några av den andra KM-veckans klasser tjuvstartar.

Vad ser vi då mest fram emot i semifinalväg imorgon? Svår fråga, men jag ska välja ut ett tre smaskiga karameller åt er.

1. Män mot pojkar i Herrar B
Av 46 spelare återstår nu blott fyra. Kan ”gubbarna” Sebastian Baehre och Martin Vernmark, som imponerat stort hittills, värja sig mot den ungdomliga entusiasmen som Jesper Carlsson Seger och Mårten Schalin kommer med?

2. Klassen i H45-klassen
Enligt många, för att inte säga alla, experter på plats håller H45-klassen bättre nivå än det parallella regionsmästerskapet. Vilka två av de toppseedade fyra spelarna tar sig till lördagens final?


3. Dramat i Generationsdubbel B
Fyra riktigt bra par återstår och jag vill med all önskvärd tydlighet mena att det är två riktigt öppna semifinaler vi har att vänta. Vilka hanterar det taktiska och mentala spelet bäst?

Jag vill därtill flagga för den direkt avgörande Herrdubbel 70-poolspelsmatchen mellan Jan Dahlqvist/Bengt Göransson och Anders Svensson/Jan Gertoft där KM:s tredje mästare kommer koras.

Klicka här för att se alla resultat, tider och matcher från KM!

Glöm inte att ni fortfarande, trots branden, kan lämna in era racketar till Krister för omsträngning. Lämna in det till någon av cafétjejerna så kommer ”Supersträngare Lutfisk” och plockar upp det så fort han bara kan för att ge dig de bästa förutsättningar inför nästkommande KM-match.

Skribent: Todd Åkesson
E-post: This is a mailto link

Audi Danderyd  

 

facebook-logo-icon-vector-22390238.jpg

 

Postadress:
Näsbyparks TK - Tennis
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Besöksadress:
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Kontakt:
Tel: +4687562202
E-post: This is a mailto link

Se all info