Hoppa till sidans innehåll

Nu blickar vi framåt - men behöver hjälp!

09 AUG 2020 21:14
Klubbchef Kenneth Bergbom redogör för situationen kring den nedbrunna hallen. Dagens status, vad som hänt och vad som kommer ske såväl i närtid som på längre sikt.
 • Uppdaterad: 09 AUG 2020 21:14

Kära medlem!

Ibland när man beskriver händelser är det lätt att ta till för starka ord, kanske speciellt i idrottsvärlden.

Att under semestern få ett telefonsamtal klockan 03 på morgonen från polisen, sätta sig i bilen och mötas av en tennishall i full brand innebar dock en våg av starka känslor. Chock, sorg, ilska, ledsamhet och oro var några av ingredienserna i den känslococktail som strömmade genom kroppen.

Jag har nu under fyra intensiva dagar på vårt klubbmästerskap mött mängder av medlemmar som uttryckt sin sorg, frustration och naturligtvis frågat mig om vad som händer nu. Det är också ett oräkneligt antal medlemmar som kommit med idéer och erbjudit sin hjälp.

Jag tror att det mitt i all bedrövelse har varit positivt att klubbmästerskapen är i full gång. Medlemmar har fått chansen att prata med varandra, dela alla känslor och också påminnas om vad vi har i Näsbyparks Tennisklubb. Nämligen något unikt.

”Vår tennishall är inte bara en byggnad med fem banor utan en social samlingsplats för alla åldrar” sa jag i en intervju med P1 under onsdagsmorgonen. Det är den samhörigheten som lagt grunden för att vi kunnat utveckla ett otroligt starkt ideellt engagemang i NPTK. Samtidigt har våra duktiga tränare startat mängder med aktiviteter som naturligtvis är grunden för att det ideella ledarskapet utvecklats. Hade vi inte haft ett smörgåsbord av aktiviteter att ta del av som medlem så hade viljan till ideellt engagemang varit begränsad.

Det är den samhörigheten och klubbkänslan som vi ska ha nytta av nu!

Jag ska på nedanstående rader försöka skildra vad vi gjort hittills och vad som händer framöver:

 • Styrelsen har haft två möten för att diskutera vad vi ska göra i närtid. 

 • Undertecknad, Joachim Haas, Michael Fabricius och Johan Orest har haft ett möte med Kultur och Fritid och Täby Fastigheter. Ett nytt möte kommer att hållas torsdag eller fredag kommande vecka. Då kommer även politiker att delta. 

 • På tisdag kommer kommunens och klubbens försäkringsbolag till olycksplatsen. Michael Fabricius och Joachim Haas närvarar.

 • Polisen har lagt ned förundersökningen av olycksplatsen.

Fullt logiskt går arbetet nu vidare med ett kort- och ett långsiktigt spår. Så även i dialogen med Täby Kommun.


Det kortsiktiga spåret

I vårt möte med Täby Kommun framförde vi att den enda kortsiktiga lösningen är att få upp ett provisoriskt tält någonstans. Täby kommun hade nog en liten tro på att det skulle gå att hyra timmar här och var. Med det intresse som finns i Stockholm är det inte ett realistiskt alternativ ställt mot vår verksamhet. Som ett exempel kan nämnas att vi har 300 tränarledda timmar i veckan. Ett tält skulle kunna innebära att vi kan fortsätta med vår verksamhet i någorlunda normal skepnad och också bevara vår unika klubbkänsla.

Tälten går numera snabbt att få upp, vilket också är gynnsamt i nuvarande situation. För att inte tappa tempo och vänta på att kommunen undersöker tältfrågan har vi bildat en tältgrupp bestående av Per Mattson och Matthias Ström. Målet är att vi redan på nästa möte ska kunna presentera ramar kring kostnader med mera. Vi har även för kommunen presenterat tre stycken alternativa platser för ett tält. Platsen där tennishallen stod, våra grusbanor samt en närliggande tennisklubbs utomhusbanor.


Det långsiktiga spåret

Att vi under lång tid kämpat för att få till en ny och större hall är ingen hemlighet.  Vi har helt enkelt vuxit ur hallen. Behovet av att få till en större och modern hall var ju enormt redan innan branden.

Under senvåren stötte tyvärr hallprojektet på problem kopplade till markarbeten och finansieringen kring detta. Detta ledde till att markägaren skickade ett brev till oss och Täby Kommun där de meddelade att de inte kunde vänta längre och skulle prata med andra intressenter. Det skulle vara att fara med grov osanning att påstå något annat än att besvikelsen var enorm. Det går nog inte att räkna hur många timmar som NPTK:s ordförande Joachim Haas och andra lagt ned på detta för oss så viktiga projekt. Vi har också upplevt det som att Täby Kommun under årens lopp kunnat hantera frågan bättre. I dagsläget finns det en del som talar för att markägaren inte kommit överens med någon annan part. På mötet med Täby Kommun påtalade vi därför att vi tidigare varit en tennisklubb med fem banor som behövt fler och att vi nu är en tennisklubb utan banor. Det vill säga vi förväntar oss att åka upp rejält på kommunens prioriteringslista.


Framtid och närtid – Vi kommer behöva mycket hjälp!

Under den närmaste veckan har vi för avsikt att fortsätta med att samla på oss idéer, kompetens, kontakter och medlemmar som vill hjälpa till.

Till mailadressen This is a mailto link är ni välkomna att höra av er med stort som smått. Idéer, kontakter med mera. Några exempel:

 • Politiska kontakter
 • Idéer kring finansiering av tält
 • Idéer kring finansiering av ny hall
 • Juridisk kompetens
 • Expert på försäkringsfrågor
 • Plats för tält
 • Egna idéer

Ovanstående är några exempel på vad som kan vara värdefullt kring arbetet både vad gäller det kort- och långsiktiga arbetet. Det kan också vara så att vi kommer vara tvungna att trycka på våra politiker i diverse medier om vi upplever det som att frågor drar ut på tiden, fastnar i byråkratin med mera. Saker och ting ska hända nu, inte sen!

Hör av er till This is a mailto link, alltså!

Jag har redan träffat mängder med medlemmar på Näsaäng. När jag lämnade Näsaäng igår sen eftermiddag hade jag ändå en känsla av att alla inte kommit till tals. Imorgon, måndag den 10 augusti, mellan kl. 17.30 och 19.30 kommer jag därför att sitta under ett parasoll på Näsaäng och försöka svara på frågor och lyssna på idéer.

 

Hösten 2021 – En vision

Det har varit ett intensivt år sedan branden. Tältet gjorde ändå att vi klarade oss ganska bra. Bodarna bredvid tältet möjliggjorde även social samvaro, möjlighet till fysisk träning utanför tennisbanan och arbetsplatser för personalen.

Våren 2020 öppnade utomhusbanorna rekordtidigt. I år slogs rekordet med två dagar. Engagemanget som uppstod kring branden har fått till följd att våren 2022 kommer vi ha två ytterligare grusbanor.

Det återstår två dagar av Utomhus-KM 2021. Om tre veckor öppnar vi dörrarna till den nya hallen.

Då ska den 12-åriga flickan som reportern från SVT Stockholm berättade stod utanför hallen och grät få gråta på nytt. Men den här gången kommer det att vara glädjetårar. 

75-årsjubileumet som vi skulle ha haft under våren om inte branden ställt till det ska vi istället ha i oktober.

Personalen har fått nya arbetsplatser. Krister har fått en ny shop. De åtta banorna gör att vi kan ha lördagstennis inomhus och inte bara på Näsaäng. Klubbrummet är så fint att föräldrarna kommer att få svårt att få hem juniorerna efter träningen. Kanske kan vi arrangera ett junior- eller Veteran-SM?

Det blev rätt bra till slut! 

”Dör klubben nu?” undrade SVT Stockholms reporter för ett drygt år sedan. Den frågan är nu besvarad.


Kenneth Bergbom
Klubbchef
2020-08-09

Skribent: Todd Åkesson
E-post: This is a mailto link

Audi Danderyd  

 

facebook-logo-icon-vector-22390238.jpg

 

Postadress:
Näsbyparks TK - Tennis
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Besöksadress:
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Kontakt:
Tel: +4687562202
E-post: This is a mailto link

Se all info