Hoppa till sidans innehåll

Sverigeeliten gör upp på Näsaäng – nu inleds Audi Danderyd Open

17 AUG 2020 16:31
Under tisdagen inleds den tredje och sista deltävlingen av sommartourens SM-serie. Tävlingen går av stapeln på Näsaäng och det är vi som står för värdskapet när Sveriges elit slåss om SM-pokalen och totalt 150.000 kronor i Audi Danderyd Open.
  • Skapad: 17 AUG 2020 16:31

Nedbrunnen inomhushall, Sveriges största klubbmästerskap och nu ska SM-pokalerna delas ut. Att säga att det är en händelserik augustimånad i Näsbyparks Tennisklubb är sannerligen ingen underdrift. Nu väntar en spännande vecka när Sverigeeliten samlas nere på Näsaäng för att göra upp om SM-pokalen.

Upplägg i Audi Danderyd Open

Ett normalt år arrangerar vi vår sommartourtävling Audi Danderyd Open på Näsaäng i början av juni innan slutspelet brukar anordnas såhär års, förra året i Näsbypark. Det här är inget normalt år och således har Svenska Tennisförbundet fått coronaanpassa den 30:e upplagan av sommartouren som nu når sin klimax när den sista av tre deltävlingar i den så kallade SM-serien spelas på Näsaäng.

Till följd av pandemirestriktionerna har upplägget kring sommartouren sett lite annorlunda ut inför detta år. Istället för att spelarna samlat på sig poäng i alla deltävlingar där de åtta bästa sedan går till slutspel har förbundet istället valt ut tre tävlingar som ingår i SM-serien; Ystad, Falkenberg och Näsbypark. I var och en av dessa deltävlingar har spelarna gjort upp om 150.000 kronor i prispengar parallellt med att man samlat på sig poäng. Dessa poäng avgör i slutändan, det vill säga efter vår turnering, vem som koras till svensk mästare i respektive mästarinna. Racet leds inför Audi Danderyd Open av Filip Bergevi (Fair Play TK) och Caijsa Hennemann (Ullevi TK).

Man kan alltså säga att det ska koras två vinnare i både herr- och damklassen. Dels ska såklart en vinnare i själva tävlingen utses samtidigt som vi också ska kora en svensk mästare.

Förkval, kval och huvudtävling

Under tisdag och onsdag (18-19 augusti) arrangerar vi förkvalet till tävlingen som en separat turnering. Där kommer 16 spelare i respektive klass göra upp om två platser i kvalet till Audi Danderyd Open.
Matcherna startar på tisdag morgon klockan 09.00 och i förkvalet hittar vi bland annat sju duktiga hemmaspelare i form av Gustav Hasslegren, Vincent Turina, Johanna Ström, Saga Koch, Jenny Larsson, Wilma Bergqvist och Erica Hellbe. Lottningarna och tiderna för förkvalet ser du nedan.På torsdag (20 augusti) kommer kvalet sedan att spelas där 16 spelare i respektive klass slåss om fyra platser till huvudturneringen.

Huvudtävlingen spelas i form av ett poolspel med två grupper innehållandes fyra spelare. Under fredag och lördag (21-22 augusti) spelas de tre omgångarna. De två bästa i varje pool gör upp i söndagens glödheta finaler medan tvåan från poolerna möts i match om tredjepris. Till huvudtävlingen är fyra spelare direktkvalificerade medan övriga fyra alltså tar sig in via kvalspelet. Lottningen till kvalet och huvudtävlingen kommer att publiceras under onsdagseftermiddagen.

Spelare att hålla ögonen på

Tävlingen kommer givetvis samla mängder med otroligt duktiga tennisspelare och att välja ut några att hålla lite extra utkik efter är inte det lättaste. På herrsidan skulle jag säga att det finns tre spelare som sticker ut lite extra; Filip Bergevi, Markus Eriksson och Gustaf Ström som alla vunnit tre sommartourtävlingar var i år.

Filip Bergevi leder som bekant SM-racet efter sin seger i Falkenberg och kommer, vid vinst i Audi Danderyd Open, krönas till SM-mästare för första gången som senior. För Kristianstadsbladet berättade Bergevi nyligen att han spelar sin bästa grustennis på tre år och vi bör således räkna med en Bergevi i kalasform här.


Foto: Swetennis.se

Sverigetrean tillika Davis Cup-spelaren Markus Eriksson, rankad 316 i världen, har via sina tre titlar i Kalmar, Höllviken och Värnamo funnit fin grusform. Den 30-årige slitvargen från GLTK har också chans att ta hem SM-pokalen om han lyckas bra även här i Näsbypark.


Foto: Tennis.se

Det stora hemmahoppet Gustaf Ström har, liksom de två tidigare nämnda spelarna, tre titlar i bagaget denna sommar. Höjdpunkten var nog i Oskarshamn när 19-åringen vann turneringen utan att förlora ett enda set och dessutom besegrade den nyss nämnda Markus Eriksson med 6-0, 6-0 i finalen. Näsbyparkaren ligger för närvarande fyra i racet om SM-titeln och har också en teoretisk möjlighet att vinna hela kalaset, någon han tar sikte mot.
– Formen har känts bra i sommar och jag tycker att jag kommer rätt bra förberedd till turneringen. Det ska bli väldigt kul att spela på hemmaplan och målet är självklart att vinna, säger Gustaf.På damsidan väljer jag också att lyfta fram tre tunga namn som alla har en realistisk möjlighet på SM-titeln. 19-åriga Caijsa Hennemann från Ullevi TK har spelat riktigt fin tennis i sommar och bärgat tre titlar samt lika många finalplatser. Den svenska Fed Cup-spelaren leder SM-serien och kommer vid en eventuell vinst här att bli svensk mästarinna.


Foto: Swetennis.se

Kajsa Rinaldo Persson ligger hack i häl på Hennemann och har också visat fin form i sommar. 23-åringen från Fair Play TK har gått riktigt långt i flera av sommartourtävlingarna och lyckades också vinna titeln på hemmaplan mot just Hennemann i finalen i slutet av juni.


Foto: Sydsvenskan

Cornelia Lister har slutat på tredje plats i båda de tidigare SM-serie-deltävlingarna och vann därutöver titeln i Norrköping för en knapp månad sedan. 26-åringen, som är rankad 77:a i världen i dubbel, ingår precis som Hennemann i den svenska Fed Cup-truppen och ligger inför Audi Danderyd Open på fjärde plats i racet om SM-titeln.


Foto: Swetennis.se

Det går givetvis att nämna fler än dessa sex spelare då tävlingen kommer krylla av högklassig tennis. Dessutom kommer, som tidigare nämnt, flera av våra egna spelare försöka försvara NPTK-flaggan här på hemmaplan. Etablerade seniorer och hungriga juniorer i en högaktig mix, alltså.

Coronarestriktioner

Vi måste fortfarande anpassa oss till 50-personersregeln med tanke på rådande pandemi. De som är på plats måste fortsatt vara noggranna med att hålla avstånd till varandra och tvätta händerna regelbundet.

Livestream i helgen

Under huvudtävlingen samt finalerna, det vill säga lördag och söndag, kommer vi att livestreama matcherna från centercourten (bana 2) via www.solidsport.se. Sändningen kommer vara gratis för alla och undertecknad kommer göra sitt yttersta för att vägleda er från kommentatorsbåset. Ytterligare info om vilka matcher som sänds vilka tider kommer under veckan. Missa inte det!

Följ oss på sociala medier

Våra sociala medier uppdateras frekvent, liksom hemsidan. Efter i princip varje speldag kommer en ny artikel finnas att ta del av här på www.nptk.se samtidigt som du kan hitta massor av annat godis från tävlingen på våra sociala medier som du hittar nedan.

Facebook: Näsbyparks TK
Instagram: @nasbyparkstk

Alla tider, resultat och matcher från Audi Danderyd Open hittar du alltid under följande länk!

Slutligen önskar vi spelare, ledare och publik (om än begränsad) välkomna till oslagbara Näsaäng för en underbart härlig vecka i tennisens tecken! Vi i Näsbypark kommer – trots bränder, tumult och oroligheter – göra precis allt i vår makt för att avsluta sommartourens SM-serie på ett så värdigt sätt som möjligt.

Skribent: Todd Åkesson
E-post: This is a mailto link

Audi Danderyd  

 

facebook-logo-icon-vector-22390238.jpg

 

Postadress:
Näsbyparks TK - Tennis
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Besöksadress:
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Kontakt:
Tel: +4687562202
E-post: This is a mailto link

Se all info