Hoppa till sidans innehåll

Tung svenskdag i Stockholm Ladies – Malygina mot Kulikova i final

02 NOV 2019 18:43
Efter dagens singelspel står det klart att det inte blir någon svenska i söndagens final.
  • Skapad: 02 NOV 2019 18:43

Fjolårssegraren Anastasia Kulikova tog initiativet direkt mot den formstarka Fanny Östlund. Fanny Östlund som vann dubbelklassen och var i singelfinal förra veckan hade på sin väg till semifinal vunnit alla matcher i tre set. Kanske var det ett någon sliten Fanny vi fick se på banan idag? Kulikova, som är en hårdslående spelare från både forehand- och backhandsidan, kopplade greppet direkt kring serve och retur. Det faktum att Fanny inte kom upp i sin ”servenivå” ledde till att hon mestadels fick jaga boll i både sina egna och motståndarens servegame. Fanny fick helt enkelt inte så många tillfällen till att tempoväxla som annars är hennes kännetecken. Kulikova fick in 72% av sina förstaservar och vann 83% av de poängen. Fanny fick in 67% av sina förstaservar och vann 57% av de poängen. Där har vi en del av orsaken till slutresultatet 6-4, 6-2. Kan Fanny utveckla sin serve ytterligare så kan hon ta stora steg på rankingen!Frågan var då om vi skulle få en repris på fjolårets final som spelades mellan nyss nämnda Kulikova och Jacqueline Cabaj Awad?

Jacqueline, som är lik Kulikova till spelsättet, ställdes mot estländskan Elena Malygina i den andra semifinalen. Malygina rör sig enormt bra och kontrar gärna. Det här blev till en början en märklig match där Jacqueline missade mycket och visade upp ett ganska dåligt humör. Malygina behövde inte göra mycket mer än att slå in bollen. Vid 2-6 0-2 hände något med Jacqueline. Hon började visa lite mer positiv energi och fick också ned felprocenten. 

Tyvärr med svenska ögon sett räckte det inte ända fram. Malygina vann till slut med 6-2, 7-6 (9). Känslan var att om svenskan kommit igång lite tidigare, kanske accepterat att det här var en sådan där dag på touren som man måste försöka krångla sig igenom så hade utfallet kunnat bli annorlunda. Jacquelines högstanivå är hög!Vi kan se fram emot en riktigt bra final där två olika spelstilar möts. Båda spelarna är 19 år.  Finskan med det ryskklingande namnet Anastasia Kulikova kommer att vara styrande. Estländskan Elena Malygina rör sig enormt bra och kommer att jaga tillbaka många av titelförsvararen Kulikovas projektiler. Det här är två spelare som trivs i Näsbyparks tennishall. Ifjol vann Kulikova singeltiteln och 2017 vann de dubbelklassen tillsammans!

Det här blir Malyginas tredje singelfinal under 2019. Kanske kommer första vinsten här? Under året har hon en dubbeltitel. Partnern? Finalmotståndaren Kulikova. Vi torde kunna utgå från att det är två spelare som känner varandra utan och innan. Malygina debuterade i det estländska Fed Cup laget i februari.

Kulikova har vunnit två 15,000-dollarstitlar i singel i år. Kulikova spelare även hon i Fed Cup i år. Det är med andra ord två meriterade spelare som ställs mot varandra i söndagens final.

Dagen avslutades med en match helt i publikens smak. Det såg länge ut som att Jacqueline Cabaj Awad skulle få revansch för singelförlusten. Tillsammans med finskan Oona Orpana som var förstaseedad i singelklassen dominerade de spelet i dubbelfinalen fullständigt.

Margarita Ignatjeva (Lettland) och Ekaterina Kazionova (Ryssland) var mer eller mindre utspelade. Vid 6-2 3-0 så var det nog ingen i publiken som trodde på vändning. Men det går fort i dubbel! 

Vid 6-2 5-2 hade Cabaj Awad/ Orpana två matchbollar, ytterligare en vid 5-3. Men Ignatjeva och Kazionova tog sig även ur den knipan. Plötsligt var det tiebreak. Där hade det svensk-finska paret 5-2 och egen serve.  Då vann motståndarna fem raka poäng till setvinst. I det avgörande matchtiebreaket var sedan Ignatjeva/Kazionova så uppumpade av sin vändning, att de var ostoppbara. Segersiffrorna skrevs till 2-6, 7-6(5), 10-4.

Nu ser vi fram emot söndagens singelfinal som väntas starta kl. 12.30. Välkomna!

Text: Kenneth Bergbom
Bilder: Kent Åkesson

Skribent: Todd Åkesson
E-post: This is a mailto link

Audi Danderyd  

 

facebook-logo-icon-vector-22390238.jpg

 

Postadress:
Näsbyparks TK - Tennis
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Besöksadress:
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Kontakt:
Tel: +4687562202
E-post: This is a mailto link

Se all info