Hoppa till sidans innehåll

Urklipp från Tromben: Övning ger färdighet

17 FEB 2021 12:06
Tennissommaren 2020 slog alla rekord gällande spel och bokningar på Näsaäng. Många såg möjligheten att spela lite extra. Några såg möjligheten att spela mer än så.
Möt Maria Hyborn – årets tennisgalning.
  • Uppdaterad: 17 FEB 2021 12:06

För de allra flesta blev sommaren 2020 inte riktigt som man planerat eller tänkt sig. Utlandsresor och varma stränder byttes mot handsprit och ett evigt tjat om avstånd. En sak som för många då blev väldigt positiv var att man istället tog chansen att spela tennis på hemmaplan. År 2019 såg vi ett rekord i antalet strötidsbokningar på Näsaäng, hela 1973 stycken. Den siffran hamnar dock i rejäl skugga när vi jämför med sommaren 2020 som stoltserar med sanslösa 3243 unika bokningar. En anomali om något. Självklart en följd av den nyss nämnda coronasommaren. Men också ett resultat av ett stadigt växande tennisintresse samt en nästan 200 dagar rekordlång utomhussäsong.

Att många tog chansen att spela extra mycket grustennis under våren, sommaren och hösten var inte bara något som syntes i antalet ströbokningar. Intresset för våra lägerveckor, deltagarantalet i KM och på drop-in-aktiviteterna saknar även de motstycke. Av alla 552 strötidsbokande tennisentusiaster är det dock en som sticker ut. En som spelat lite mer än alla andra.
– Åh herregud vilken tennisgalning man är, utbrister Maria Hyborn när hon får höra att hon bokade flest timmar av alla medlemmar i somras.

Över 100 timmar på tennisbanan

Maria har smått otroliga 68 bokningar på sitt samvete. Åtta respektive nio fler än Carina Grauers och Lars Hagrot som kommer närmast bakom på listan. Utöver dessa 68 timmar har hon mer än gärna deltagit i drop-in-tennis, klubbmästerskap, sommarläger och andra aktiviteter. Varför det blev sådana oerhörda mängder tennis för Maria har givetvis sina förklaringar.
– Jag startade eget i våras vilket gjorde att jag fick mycket mer flexibla arbetstider. Detta i kombination med den enbart negativa coronan medförde att flera av mina tenniskompisar jobbade hemifrån. Sist men inte minst bidrog det fantastiska sommarvädret till att vi kunde spela lunchtennis nästan varje dag på Näsaäng. Sedan var ju siktet självklart inställt på KM i augusti, vilket såklart krävde en hel del träning för att jag inte skulle göra bort mig helt, berättar hon.

Att Maria gjorde bort sig i sommarens KM vore synnerligen synd att säga. Hon spelade nio matcher i de fyra klasser hon ställde upp i och gick bland annat till final i Damdubbel C tillsammans med kompisen Saga Englund där man var ett ynka matchtiebreak ifrån att vinna titeln. Den gången fick man tillslut ge sig mot det meriterande paret Pia Jäger/Maria Eugenia Quiroga de Ekman men att sommarens alla tennistimmar givit resultat för Maria råder det inga större tvivel kring.
– Jo, jag känner en klar utveckling. Från att knappt kunna serva till att faktiskt komma tvåa i Sveriges största utomhus-KM.

”Där komfortzonen slutar börjar livet”

Maria berättar hur hon som ung började spela tennis en gång i veckan vid 7 års ålder, men att tiden inte räckte till när ridningen och hästarna blev en allt större del av hennes liv. I vuxen ålder tog hon sedan upp tennisen igen, även om det till en början inte var lika helhjärtat som nu. När familjen flyttade till Näsbypark 2016 spenderade Maria en hel del tid på NPTK:s läktare då sönerna Nils och Fred spelade flitigt i klubben samtidigt som bonussonen Ludvig jobbade som tränare.

D.jpgMaria och Saga Englund förlorade den dramatiska Damdubbel C-finalen mot Pia Jäger och Maria Ekman.

Efter att ha stått i kö ett tag fick hon en plats i klubbens vuxenkurser där hon spelade en gång i veckan om än, enligt henne själv, lite halvhjärtat.

Tennisintresset växte i början av 2019 när kompisen Saga frågade om Maria ville spela damdubbel i inomhus-KM.
– Jag minns att jag ville säga ja men kände mig så darrig på varje slag och tänkte att det vore enklast att bara tacka nej. Tanken malde i huvudet och efter att ha intalat mig själv att ”där komfortzonen slutar börjar livet” ställde jag upp. Det var väldigt roligt även om jag nog aldrig har spelat så dåligt. Förlåt Saga, säger Maria och skrattar till.

Därefter ökade tennissuget än mer och utvecklingskurvan pekade snabbt spikrakt uppåt i takt med att hon ökade tennismängden. Maria köpte en bollmaskin och sparrade sig själv två timmar om dagen på Viggbyholms TK:s filtbanor där framförallt grundslagen och serven utvecklades rejält. Kanske var det där hon lade grunden för sin mycket giftiga backhand som också är hennes bästa slag. Hon berättar hur hon stötte på Michael Zetterberg i Viggbyholm och började ta lektioner med honom. Michael, mest känd som ”Original Z” i NPTK-kretsar, har tidigare bland annat jobbat i Näsbypark och är numera även en flitig och framgångsrik deltagare i våra klubbmästerskap.
– Jag fick hjälp med tekniken och den där ”aha-känslan” infann sig. Jag märkte att den där rena träffen inte var någon slump, förklarar Maria.

Frågan om exakt vad det är med tennisen och Näsbypark hon finner så roligt och tilltalande har ett tydligt svar.
– Att det är så svårt. Du måste hitta känslan, precis som i ridning, och när man väl hittar känslan och äntligen förstår vad tränaren menar är det en sådan otrolig tillfredsställelse. Att är ett riktigt kul spel men samtidigt väldigt socialt är viktigt för mig. Något som även symboliserar Näsbypark så himla bra. Gemenskapen, alla trevliga medlemmar och inte minst alla grymma tränare. Jag är så tacksam över att få vara en del av detta, förklarar hon.

B.jpg

”Kommer köpa tre guldkort”

Såhär års spelar Maria två till tre timmar tennis i veckan, i bästa fall mer än så. Jag undrar om hon har några tydliga mål med sitt tennisspelande eller hon mest ser det som en rolig motionsform.
– I och med alla sommarbokningar på Näsaäng verkar det ju som att målet är väldigt högt satt, men egentligen är mitt mål bara att vara duglig på tennis – inte så mycket mer faktiskt. Jag skulle vilja kunna hålla igång ett bra spel, sluta med dubbelfel och att skjuta ut hela tiden. Som grädde på moset vore det såklart inte helt fel att byta ut silverpokalen till ett guld i nästa sommars KM.

Maria har under hösten även vågat sig på att delta i ett par externa veterantävlingar. Något fler och fler av Näsbyparks duktiga och intresserade motionärer gjort. En bra och rolig erfarenhet där motståndet allt som oftast är väldigt tufft. Trots den hårda konkurrensen kan det vara lärorikt att få lite perspektiv på saker och ting och se vad de allra bästa gör så bra för att försöka lära sig och fortsätta utvecklas.

Även fast vi i skrivande stund inte riktigt vet hur det blir med Näsbyparks kommande tennishall har Maria en ganska tydlig plan kring hur kommande sommar ska spenderas.
– Jag vågar inte svara på exakt hur många timmar det blir i sommar, men jag kommer köpa tre guldkort som retroaktiv kompensation i alla fall.

”Årets tennisgalning” är inte en helt enkel titel att få i Näsbypark då det minst sagt finns många om budet. Att Maria, som totalt spelade en bra bit över 100 timmar i somras, gjort sig förtjänt av utmärkelsen råder det dock inga diskussioner kring. Något den mycket karismatiske 42-åringen gladeligen stoltserar med.
– Det känns så bra! Det visar på motivation och envishet. Jag har skrivit in det i mitt CV, haha. Med bläck.


Text: Todd Åkesson

Urklipp från NPTK:s medlemsmagasin Tromben, nr 62 - februari 2021.

Skribent: Todd Åkesson
E-post: This is a mailto link

Audi Danderyd  

 

facebook-logo-icon-vector-22390238.jpg

 

Postadress:
Näsbyparks TK - Tennis
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Besöksadress:
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Kontakt:
Tel: +4687562202
E-post: This is a mailto link

Se all info