Hoppa till sidans innehåll

Zaar och Wallin vann Audi Danderyd Open efter sanslös finaldag!

12 JUN 2021 18:39
Finaldagen av Audi Danderyd Open innehöll verkligen allt. Efter väldigt många om och men vann Lisa Zaar och Olle Wallin. Här kan du läsa en matig summering kring dagen.
  • Uppdaterad: 12 JUN 2021 18:39

Efter en helt otroligt händelserik, dramatisk och på många sätt underbar finaldag är nu den 13:e upplagan av Audi Danderyd Open till ända. Efter sju sorger och åtta bedrövelser segrade Lisa Zaar och Olle Wallin. En finaldag som inleddes på Näsaäng och avslutades på Enebybergs IP. Men vi tar det från början.

När tävlingsledningen anlände till Näsaäng strax efter klockan 07.00 på morgonen såg det vid första anblick ut som att den här prestigefyllda sommartouren skulle få avgöras inomhus. Detta till följd av nattens regn, de enorma pölarna på banorna och de mörka molnen på himlen. Efter knappt två timmars smått heroisk arbete från såväl tävlingsledning som anläggningskommitté kunde vi dock, mot alla odds, dra igång semifinalerna på alla banor på utsatt tid.

Så till själva tennisen. Damernas semifinaler blev två ganska klara historier. Den regerande mästarinnan Lisa Zaar slog den andraseedade bulgariskan Julia Terzyiska. Detta via siffrorna 6-0, 3-1 innan Terzyiska tvingades bryta matchen på grund av en fotskada. Den tredje på två dagar i turneringen. Bara en sådan sak.

Samtidigt på bana 1 kunde den femteseedade Julita Saner besegra Jacqueline Nylander Altelius i raka set, 6-3, 6-1. Zaar mot Saner vidare till final på damsidan alltså.

Herrsemifinalerna blev klart mer dramatiska. I en svängig match på bana 4 kunde den 20-årige Olle Wallin slå den ett år yngre och förstaseedade Linus Carlsson Halldin i en tresetare. Efter varsitt vunnet jämnt set fick Wallin momentum i tredje som han också vann med 6-1.

Turneringens match… eller nej… årets match gick av stapeln på centercourten där hemmahoppet Gustaf Ström mötte den andraseedade Simon Freund. Spelarna äntrade banan klockan 09.00. De lämnade densamma fem(!) timmar senare. I en löjligt välspelad, underhållande, svängig och gastkramande batalj kunde tillslut Freund vinna med de makalösa siffrorna 7-6, 6-7, 7-5. De hundratals som återfanns i publiken fick sannerligen valuta för entrépengen, som visserligen var gratis. Popcornpoäng efter popcornpoäng avlöstes av applåd efter applåd och det var tydligt att alla på plats stormtrivdes. Superlativen för att beskriva matchen räcker nästan inte till. Efter mycket om och men kunde vi alltså konstatera att Wallin och Freund gör upp i herrfinalen.

_MG_0686.jpg

_MG_0624.jpg

_MG_0636.jpg

_MG_0689.jpg

Damfinalen, som avgjordes parallellt med femtimmarsmatchen mellan Freund och Ström, blev en välspelad och ganska tajt historia. Efter ett långt första set vann tillslut Zaar det med 6-4. I andra set var sedan KLTK-tjejen strået vassare vilket siffrorna också visade, 6-2. Lisa Zaar försvarar alltså sin titel från i augusti och tycks inte kunna förlora på Näsaäng. Om det beror på nördcoach Magnus Ennerbergs analoga statistikpärm eller att hon anammat den äkta NPTK-känslan låter undertecknad vara osagt. Kanske något där emellan?
– Jag är väldigt glad att första tävlingen för säsongen blev lyckad! Gillar verkligen att spela ute på Näsaäng och generellt Audi Danderyd Open som tävling. Julita är en tuff motståndare så jag är glad att jag klev segrande ur den grusbataljen. Jag hoppas kunna komma tillbaka i augusti igen och försvara min titel på nytt, säger en nöjd Lisa Zaar efter matchen.

_MG_0601.jpg

_MG_0628.jpg

_MG_0693.jpg

_MG_0716.jpg

Herrfinalen då? Jo, Freund hade såklart rätt till en och en halv timmes vila efter sin semifinal. Med en halvtimme kvar till match öppnade sig himlen över hjälplösa Näsaäng och århundradets syndaflod var ett faktum. Låt oss säga att det hade varit lättare att genomföra ett hundrameterslopp i fjärilssim än en tennismatch på banorna.

_MG_0735.jpg

Okej, banorna körda för resten av dagen. Vad gör vi nu, undrar en klubb med nedbrunnen tennishall? Dags att tänka om. Reservbanor inomhus i Enebyberg får det bli. Med max åtta personer på läktaren. Suck. Vad är det för ovärdig avslutning på en fantastisk tennisvecka?

När spelare, anhöriga, tävlingsledning och extremfilantropen Janos Nordqvist på rostig cykel anländer till Enebyberg (som ligger 10 minuter bort) ser vi att det inte regnat en droppe där. Således kunde även herrfinalen avslutas på grus, mycket tack vare Enebybergs IF och deras flexibilitet. Stort tack för det! Kul att även herrfinalen fick ramas in av en tapper publikskara!

Finalen slutade med exakt samma siffror som på damsidan. Freund tog en 4-3-ledning men när Wallin lyckades bryta dennes serve och sedermera vinna det första setet med 6-4 gick luften, av förståeliga skäl, ur Freund som vid det här laget hade sex timmar tennis i kroppen under dagen. Andra set gick lite snabbare och Olle Wallin kunde lyfta pokalen och motta prischecken av Audi Danderyds platschef Daniel Farag.
– Det var i långa stunder en välspelad final trots de märkliga förhållandena. Jag är glad att jag vann, säger en nöjd men kanske inte fullt lika mediatränad Wallin efter segern.

IMG_6541.jpg

Notera att regnet återigen började ösa ner, men den här gången en minut efter att matchbollen var inspelad. Äntligen lite flyt! Att speldagen sträckte sig från klockan 07.00 till 18.00 trots att vi bara spelade två omgångar med matcher skvallrar om den innehållsrika och smått galna lördagen.

Klicka här för att se alla resultat från tävlingen!

Vi kan nu summera fyra fantastiska tennisdagar på Näsaäng och konstatera att tävlingen, även den här gången, blev en mycket lyckad och uppskattad historia från såväl spelare som publik. Som vi saknat tävlingstennis med publik på läktarna! Tack till spelare, ledare, publik, tävlingsledning, cafépersonal, svampjour, klubbkommitté, bollkallar, domare och alla andra som på något sätt varit en del av den 13:e upplagan av Audi Danderyd Open. Ett extra tack till Gant och Vitamin Well som skänkte otroligt fina priser till vinnarna! Det största av tack riktas självklart till vår samarbetspartner Audi Danderyd som gjort arrangemanget möjligt!

Vi låter bilderna nedan, liksom de ovan, symbolisera tävlingen och finaldagen på ett värdigt vis. I augusti är det dags igen, på återhörande. Tack och bock!

Foton: Kent och Todd Åkesson

_MG_0676.jpg

_MG_0691.jpg

IMG_6499.jpg

IMG_6497.jpg

_MG_0707.jpg

IMG_6503.jpg

IMG_6537.jpg

_MG_0725.jpg

Skribent: Todd Åkesson
E-post: This is a mailto link

Audi Danderyd  

 

facebook-logo-icon-vector-22390238.jpg

 

Postadress:
Näsbyparks TK - Tennis
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Besöksadress:
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Kontakt:
Tel: +4687562202
E-post: This is a mailto link

Se all info