Hoppa till sidans innehåll

Uppvärmningen - en del av din utveckling


Att vara varm i kroppen är en förutsättning för all form av prestation. Utan uppvärmning i kombination med snabba eller ansträngande rörelser ökar risken för skador, så långt känns allt självklart.

 

Det är inte ovanligt att man går ut på banan direkt och värmer upp genom sk.inbollning, men med enkla uppvärmningsmetoder finns det flera fördelar som kan bidra till förbättrade förutsättningar på banan.

 

Syftet med uppvärmningen är att förbereda kroppen för kommande spel. Den centrala uppvärmningen handlar om att flåset ska igång, därefter sker den lokala uppvärmningen, då ska musklerna igång.

 

Vad ska man välja för övningar och i vilken ordning, och hur länge?
 

  1. Inledningsvis rekommenderas övningar som är ”små”, dvs ett litet rörelseutslag, exempelvis, lätt jogging, hopprep, löpning i olika riktningar med små steg. Tid : 7 minuter ( för äldre rekommenderas 10-15 minuter.
     
  2. I andra fasen sker rörlighetsträning, här rekommenderas aktiv rörlighet, det betyder att du exempelvis lyfter armen med egen kraft, observera att det är skillnad på att svinga armen, något som leder till ökad skaderisk (dynamisk rörlighet). Tid: 3 minuter.
     
  3. I den sista fasen förbereder du musklerna för de kraftmoment som det kan innebära under spel. Djupare knäböj i olika former, några hastiga spurt både framlänges och baklänges är några exempel.Tid: 2 minuter.
     

Hur kan uppvärmning leda bättre tennis?

Med enkla metoder som att värma upp med koordinationslöpning kan du förbättra din rörelseförmåga och säkra upp att du hanterar att springa såväl framåt som bakåt, sidleds eller varför in kunna vända från baklängeslöpning till framlängeslöpning i hög hastighet.

 

 

Uppdaterad: 11 APR 2014 06:49 Skribent: Jesper Skaneby

klart.se

  

 

Audi Danderyd

 

Framtidsfys.org 

 

min_tennis_mar_2012_170x170_01

Postadress:
Näsbyparks TK - Tennis
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Besöksadress:
Bergtorpsvägen 41
18364 Täby

Kontakt:
Tel: +4687562202
E-post: This is a mailto link

Se all info