top of page
Sök
  • Skribentens bildTodd Åkesson

Dags för division 1: ”Något av det roligaste jag vet”

Uppdaterat: 1 dec. 2023

I helgen drar division 1-spelet igång för våra A-lag. Sju spännande matcher under 16 intensiva dagar med en elitserieplats i potten. Herrlaget inleder på hemmaplan när man under lördagen och söndagen tar emot Tabergsdalens TK respektive Lidköpings TK i vår nya hall medan damerna möter Gustavsbergs TK och KLTK på Lidingö.

– Jag tror vi har goda chanser i år och laget känns starkt, säger Christoffer Solberg som gör comeback i herrlaget.

Näsbypark har sedan länge haft en uttalad målsättning att klubbens A-lag ska ligga i åtminstone division 1, den näst högsta serien. Detta har också infriats de senaste 23 åren. Så även denna höst. I fjol gjorde båda lagen fina serier och slutade tvåa i de åtta lag stora tabellerna och i den bästa av världar hoppas man såklart kunna trumfa dessa placeringar i år.

– Känslan är god, det finns en förväntan hos spelarna som är härlig och jag tror att för våra yngre spelare är erfarenheten från förra årets seriespel väldigt värdefull att ha med sig. Förhoppningsvis är det lite mer inspirerande snarare än nervöst i år. Dessutom tycker jag att tjejerna är formstarka och har en bra höst bakom sig, säger Stefan Åslin som tillsammans med Björn Sahlin är ansvarig för damlaget.

Stefan berättar att årets trupp kommer bestå av Wilma Bergqvist, Louise Ternström, Astrid Sandwall Törnqvist samt collegetjejerna Saga Koch och Johanna Ström. Den sistnämnda är i vanlig ordning riktigt laddad för vad som komma skall.

– Formen känns väldigt bra. Jag har kunnat tränat på hela säsongen helt skadefri, både fys och tennis. Eftersom jag inte spelat match på någon månad nu så är jag riktigt taggad på att få komma igång igen med seriespelet, berättar Johanna och fortsätter.

– Seriespelet är något av det roligaste jag vet. Lagkänslan, att kunna få stöd av laget, tränarna och energin runtomkring. Det är magiskt. Jag hoppas att så många som möjligt kan komma och sprida bra energi till laget under våra hemmamatcher.Ny i laget för i år är också serbiskan Andjela Lopicic som är lagkamrat med Johanna på Marshall University i West Virginia.

– Hon är en riktig krigare, säger Johanna. Hon har en ganska defensiv spelstil, är snabb och missar knappt någonting. Hon har också en bra serve och jättestabil forehand. Det ska bli kul att se henne i Sverige mot svenskt motstånd.

Att collegespelarna kan vara med i division 1-serien beror delvis på att den till i år senarelagts och komprimerats. Något som Stefan ser positivt på.

– Med tanke på hur många spelare som befinner sig i USA hade en division 1-serie i november blivit extremt urvattnad. Att serien är så komprimerad är också enbart positivt då det blir ett helt annat fokus på serien när den inte blir för utdragen. Dessutom underlättas ju planeringen för alla spelare när de vet att under perioden 2-17 december är det serien som gäller och inget annat.

Att ha en resultatstyrd målsättning inför serien är alltid lite knepigt då det är svårt att veta vad för lag de andra klubbarna ställer på benen. Stefans känsla är att nivån på serien kommer vara tuffare i år och att det inte kommer finnas några enkla matcher.

– Vi ska se till att vara bättre förberedda, jobba hårdare och ha en bättre attityd än våra motståndare. Lyckas vi med det lär även resultaten bli nöjaktiga, avslutar han.

Damlaget inleder sitt division 1-äventyr på Lidingö där man möter Gustavsbergs TK och KLTK nu i helgen den 2-3 december. Lagets tre sista matcher äger rum på hemmaplan där vi självklart hoppas på välfyllda läktare när man tar sig an Lidingö den 12 december samt Falun och Kramfors avslutningshelgen den 16-17 december.Även herrarna premiärspelar i helgen, på hemmaplan, och coach Andrej Tonejc tror att laget kan prestera på en bra nivå efter förra årets fina andraplats. – Vi är spända på att se vad vi kan åstadkomma i år, säger han. Vi kommer göra vårt yttersta för att vinna varje match och hålla spelarna i bra form genom hela serien.

Andrej berättar att Vito Tonejc, liksom i fjol, kommer vara ankaret i laget och ackompanjeras av klubbens bästa seniorer, juniorer och collegespelare. Christoffer Solberg gör comeback i laget efter ett par års frånvaro till följd av viss skadeproblematik.

– Jag har inte spelat match på 18 månader, berättar 29-åringen. VI får se hur formen är men på träning har det känts bra. Jag har representerat Näsbypark i typ hela mitt liv och har alltid älskat seriespelet. Det känns stort att återigen få försöka vinna för min klubb. Jag tror vi har goda chanser i år och laget känns starkt.Matcherna spelas i bäst av tre singlar och en dubbel. Tabellettan kvalificerar sig för nästa års elitserie medan de två sämsta lagen degraderas till division 2. Efter fjolårets andraplacering har coach Andrej fått blodad tand och ställer in siktet mot tabellens toppskikt.

– Det var fantastiskt att vi kom tvåa förra året när vi inför serien siktade på att hålla oss kvar. Vi har stor respekt för alla lag men siktar mot en topp 3-placering, säger han och redogör för vilka nycklarna blir.

– Det blir viktigt att alla spelare höjer varandra och bidrar med positiv energi. Vi måste hålla en röd tråd med ett positivt tankesätt oavsett vinst eller förlust.

Herrlaget spelar sina enda hemmamatcher nu under premiärhelgen då Tabergsdalens TK och Lidköpings TK gästar vår nya hall. Matchen mot Tabergsdalen spelas under lördagen med start kl 14.00 medan man möter Lidköping kl 13.00 på söndag. Vi hoppas att så många som möjligt slår två flugor i en smäll och njuter av svensk topptennis samtidigt som vi hejar fram klubbens bästa spelare på hemmaplan. Dessutom kommer det finnas fikamöjligheter i kafeterian för all publik. Varmt välkommen!


Damernas spelschema i division 1 (fet text = hemmamatcher):

2/12 kl 14.00: NPTK – Gustavsbergs TK

3/2 kl 13.00: NPTK – KLTK

9/12 kl 11.00: SALK 2 – NPTK

10/12 kl 10.00: USIF – NPTK

12/12 kl 17.00: NPTK – Lidingö TK

16/12 kl 14.00: NPTK – Falu TK

17/12 kl 13.00: NPTK – Kramfors Tennis

Herrarnas spelschema i division 1 (fet text = hemmamatcher):

2/12 kl 14.00: NPTK – Tabergsdalens TK

3/12 kl 13.00: NPTK – Lidköpings TK

9/12 kl 14.00: Ljusdals TK – NPTK

10/12 kl 10.00: TK Hobby – NPTK

13/12 kl 17.00: Danderyd Djursholm Elittennisklubb – NPTK

16/12 kl 10.00: Öviks TK – NPTK

17/12 kl 10.00: KLTK – NPTK

Rapporteringen från A-lagens matcher kommer du att kunna följa kontinuerligt här på hemsidan samt via våra sociala kanaler. Vi önskar både damerna och herrarna stort lycka till i årets division 1!257 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page