top of page
Sök
  • Skribentens bildTodd Åkesson

Stockholm Ladies är tillbaka – se proffstennis i hallen!

Stockholm Ladies är äntligen tillbaka i Näsbypark. Under höstlovet spelas 15.000$-ITF-tävlingen för damer som attraherar proffsspelare från hela Europa. Ta chansen att se morgondagens WTA-stjärnor, de bästa svenska spelarna och våra egna hemmahopp göra upp om titeln i vår splitternya hall.

Näsbypark har haft en lång tradition av att anordna den internationella damtävlingen Stockholm Ladies. Sedan branden den 5 augusti 2020 har detta av naturliga skäl inte varit görbart, men nu är tävlingen glädjande nog tillbaka hos oss. ITF-nivån är den lägsta i WTA-sammanhang och i tävlingen finns totalt 15.000 dollar att slåss om för spelarna. De högst rankade spelarna ligger runt 400 på WTA-rankingen och däribland flera unga stjärnskott, både svenska och utländska, som vi i framtiden hoppas kunna se i ännu större sammanhang. Två exempel på detta är Grand Slam-vinnarna Iga Swiatek och Jelena Ostapenko, idag rankade 2 respektive 13 i världen, som tidigare gått till semifinal respektive vunnit turneringen. Detsamma gäller svenska stjärnor som Rebecca Peterson, Sofia Arvidsson och Johanna Larsson.

Världstvåan Iga Swiatek, här efter segern i Roland Garros, gjorde seniordebut i Näsbypark 2017.

Tävlingen spelas måndag 30 oktober till söndag 5 november där det sistnämnda datumet är finaldag. Kvalet innehållandes 32 spelare äger rum måndag och tisdag medan huvudtävlingen med ytterligare 32 spelare inleds under tisdagen och onsdagen. I dubbellottningen kommer 16 par att återfinnas.

Spel- och tidsschema

Måndag 30/10 från kl 10.00: Kvalsemifinaler med start kl 10.00

Tisdag 31/10 från kl 10.00: Kvalfinaler och fyra förstaomgångsmatcher i singel och dubbel

Onsdag 1/11 från kl 10.00: 12 förstaomgångssinglar och 4 dubblar

Torsdag 2/11 från kl 10.00: Åttondelsfinaler i singel och kvartsfinaler i dubbel

Fredag 3/11 från kl 10.30: Kvartsfinaler i singel och semifinaler i dubbel

Lördag 4/11 från kl 11.00: Semifinaler i singel och final i dubbel

Söndag 5/11 från kl 12.00: Singelfinal


Spelare att hålla ögonen på – femte raka för Lisa Zaar?

I årets startfält hittar vi spelare från hela Europa. Tjejer från Tyskland, Kroatien, Italien, Ukraina, Polen, Serbien, Schweiz, Litauen, Danmark, Luxemburg och Sverige är direktkvalificerade till huvudtävlingen. Alla dessa är rankade mellan 465 och 1097 i världen. Förstaseedad i årets upplaga är Sverigesexan Caijsa Hennemann. 22-åringen från Göteborg, rankad 465 på WTA, är precis hemkommen från en sex veckor lång ITF-turné där hon bland annat nådde en fin finalplats på Sardinien efter två vinster mot topp 200-spelare. Nu väntar alltså spel i Näsbypark innan KLTK-spelaren ska försvara de svenska färgerna i Billie Jean King Cup-playoffet mot Storbrittanien. Tennis.se har gjort en längre intervju med den formtoppade Caijsa som du kan ta del av här.

Caijsa Hennemann, KLTK, är startfältets högst rankade spelare.

I Näsbyparksväg så kommer åtminstone Louise Ternström och Wilma Bergqvist få wildcards till tävlingen. Det blir intressant att se vad våra egna spelare kan åstadkomma på den här nivån.

Näsbyparkaren Louise Ternström, född 2007, gör debut på ITF-senior-nivå.

En annan populär Näsbyparksbekanting är Lisa Zaar. 23-åringen som representerar Enskede LTK kommer till NPTK med, vad vi förmodar, gott självförtroende. Hon har ju nämligen vunnit de fyra senaste gångerna hon spelat hos oss. Tre gånger i sommartouren Audi Danderyd Open och en gång i det sommartoursslutspel vi arrangerade i augusti 2020. Precis som Caijsa är Lisa med i Bille Jean King Cup-truppen mot Storbritannien och känner sig i form inför Stockholm Ladies.

– Dagsformen är absolut bra. Det har varit mycket träning på schemat så man känner sig alltid lite sliten. Men jag är riktigt taggad, berättar Lisa inför tävlingen.

Hur skulle du beskriva ditt tennisår 2023 så här långt?

– Det har varit väldigt lärorikt. För första gången har jag spenderat en höst hemma och tävlat lite mer då jag inte behövt åka tillbaka till college. Det har varit kul och intressant att kunna tävla flera veckor i rad och ha lite mer fokus på tävlingsplaneringen. Istället för att köra två-tre korta månader under somrarna som tidigare. Men som vanligt med både tennisen och livet så går det upp och ner.


Du går in i tävlingen med fyra raka titlar i NPTK. Hur kommer det sig att det gått så bra hos oss? – Jag har trivts väldigt bra med att spela i Näsbypark och även fast det hittills bara varit på Näsaäng så hoppas jag på samma succé i inomhushallen. Det blir spännande att se den nya hallen, jag har aldrig varit där innan. Jag vet ju hur hårt alla inom klubben jobbat för att få till den nya hallen och allt slit som varit efter branden. Så det är kul, både för egen del och för Näsbypark som klubb.


Vad behöver hända för att din Stockholm Ladies-vecka ska klassas som bra?

– Då hoppas jag främst på att kunna prestera bra och vara nöjd med mina insatser på banan såklart. Det är framför allt det som avgör om det blir en bra vecka eller inte. I övrigt hoppas jag på ett bra bemötande av oss spelare, att man känner sig sedd, att folk tycker det är kul att vi är där och skönt häng på och utanför banan. Det sistnämnda är jag dock inte orolig för, det brukar vara bra ös i Näsbypark. Jag är jättetaggad!

Lisa Zaar, Enskede LTK, hoppas kunna förlänga sin obesegrade svit i Näsbypark.

Undertecknad vill även slå ett slag på den eminenta podcast som Lisa Zaar och Caijsa Hennemann driver ihop, I mitt och ditt huvud. Där pratar de om livet som elitidrottare och belyser ämnen och problem som borde få mer plats. Spana in den! Lisa är i och med sina 660:e plats på WTA-listorna fjärde bäst rankad i årets startfält. På plats två och tre hittar vi Carolina Kuhl från Tyskland och kroatiskan Iva Primorac. Hela startfältet till årets Stockholm Ladies hittar du här. Där kommer även kvallottningen att finnas från söndag samt huvudtävlingslottningen från och med måndag.


Vi kommer att lämna dagliga rapporter från tävlingen här på hemsidan. Ännu mer bild- och videomaterial kommer du kunna hitta via våra sociala kanaler. I synnerhet på Instagram där vi heter @nasbyparkstk. Häng med!


Varmt välkommen att njuta av internationell proffstennis i vår nya tennishall!


387 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page