top of page
Sök
  • Skribentens bildTodd Åkesson

Succé för Louise i Finland – tog sin första ITF-titel

Under söndagseftermiddagen fullbordade Louise Ternström en fantastisk vecka i finska Vierumäki när hon bärgade sin första singeltitel på Junior-ITF-nivå. Detta efter en riktig nagelbitare till final mot den före detta klubbkompisen Sonja Wedenski. – Jag är superglad! I sista gamet hade jag flera matchbollar och var så nervös att jag inte kunde serva. Det var väldigt skönt att se min sista backhand gå in, berättar hon. Vägen till titeln blev långtifrån spikrak för 16-åriga Louise. I sina två inledningsmatcher imponerade hon och vann mot polskt respektive finskt motstånd i raka set. I kvartsfinalen mot tyskan Helene Sommer, som i omgången innan besegrat den förstaseedade Isabella Svahn komfortabelt, låg Louise under med 0-4 och 0-30 i avgörande set. På något sätt lyckades hon dock vända och vinna med 7-5. För första gången i karriären var Louise klar för en ITF-semifinal. Väl i semifinalen såg saker och ting bra ut fram till 6-0, 5-3 då Pauline Lerminiaux från Belgien spelade upp sig samtidigt som Louise blev tajt och nervös. Efter att ha förlorat andra set med 5-7 var hon även här riktigt illa ute i avgörande set men kunde till slut dra det längsta strået och vinna med 6-4. Ytterligare moralstärkande men också väldigt krävande seger, såväl fysiskt som mentalt. Parallellt med allt detta gick också Louise, tillsammans med landsmaninnan Victoria Kapcia, till final i dubbelklassen efter att ha vunnit tre matcher i raka set. Väl i finalen föll man i en dramatisk match mot ett lettiskt par med 6-4, 1-6, 8-10. Bara att bryta ihop och ladda om inför söndagens singelfinal.Finalen blev speciell på många sätt för Louise. Det var mycket känslor och nervositet att hantera samtidigt som den tidigare klubbkompisen och goda vännen Sonja Wedenski väntade på andra sidan nätet. – Jag spelade inte min bästa tennis i finalen, berättar Louise. Servarna satt inte och jag var väldigt trött i kroppen. Det var även tufft mentalt då jag och Sonja är bra kompisar och jag visste redan innan matchen att det skulle bli tufft. Louise vann det mycket jämna första setet med 7-5. I andra tog Sonja över spelet och kvitterade via 6-2. Sonja fick också den bästa starten i avgörande set och ledde med 2-0 och hade därtill flera bra lägen att dryga ut till 3-0. Men som så många gånger förut lyckades Louise hålla sig kvar i matchen, hitta ett par taktiska justeringar och sedermera ta sig fram till en 5-3-ledning där hon skulle serva för titeln. – I sista gamet hade jag flera matchbollar och var så nervös att jag inte kunde serva. Jag fick ta till underarmsserven. Det var väldigt skönt att se min sista backhand gå in. Då var det mycket känslor som rusade genom kroppen. Jag var superglad och samtidigt väldigt lättad.


Titeln var som sagt hennes första i singel på ITF-nivå och segerreceptet tror Louise utgörs av flera faktorer. – Jag tror först och främst att jag vinner på grund av att jag verkligen hade viljan och tron på att det skulle kunna gå hela vägen. Sedan har Björn haft en väldigt proffsigt upplägg hela veckan med inbollning, stretching, taktik och vägledning som gjort att jag på bästa sätt kunnat förbereda mig och orka både fysiskt och psykiskt. Coach Björn Sahlin, som varit på plats med Louise under hela tävlingen, berättar om sina intryck. – Givetvis en väldigt rolig tävlingsvecka, speciellt eftersom hon fick avsluta med seger. Louise är verkligen ingen robot och det blir inte alltid som man tänkt sig. Det kan dyka upp överraskningar lite när som helst. Hon vill hela tiden att allt ska vara perfekt och har en enorm vilja att både utvecklas och vinna, säger han och fortsätter. – Jag är otroligt stolt över vad Louise har åstadkommit och vad alla som jobbar med henne i NPTK gjort tillsammans. För egen del så tycker att det är viktigt att Louise ska känna att hon klarar sig väldigt bra i de här sammanhangen, både spelmässigt och socialt.


Efter den första ITF-titeln har Louise givetvis fått blodad tand men inser också vilka områden hon behöver utveckla på att fortsätta hävda sig på den här höga nivån. – Jag tror jag måste öka mitt grundtempo, bli starkare, mer uthållig men också bli bättre mentalt. Det viktigaste är dock att jag fortsätter kämpa och hela tiden göra mitt bästa. Stort grattis Louise önskar hela NPTK!

172 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page