top of page
Sök
  • Skribentens bildTodd Åkesson

Ny belysningsstyrning i tälthallen

På grund av rådande elpriser samt att NPTK vill hålla en energieffektiv och hållbar struktur har vi valt att installera MATCHi:s belysningsstyrning i vår tälthall. Detta innebär att belysningen kommer att tändas upp automatiskt när ni medlemmar har bokat en bana via MATCHi. Träningar, seriespel, matcher, etc. styrs centralt av klubben men med denna styrning så genererar detta en energibesparing då lediga banor alltså kommer vara släckta. I dagsläget styrs belysningen via en tidkanal, vilket gör att hela hallen tänds upp alla dagar mellan kl 07-23 oavsett om ingen är i hallen, vilket så klart är onödigt. Baserat på förra året så hade vi en beläggning på ca 70 procent vilket genererar en relevant besparing för klubben om belysningen styrs via andelen bokade banor.

Vi har nya energieffektiva LED-armaturer i hallen, men då idrottsarenor generellt kräver ett högre ljusflöde så är det en större installerad effekt i tälthallen jämfört med t.ex kontor och andra lokaler. Inte nog med att vi sparar el då belysningen är släckt när ingen spelar, vi sänker också kostnader för ljuskällorna som då inte behöver bytas ut lika frekvent.

Det kommer finnas en ny konstant LED-belysning vid ”trähuset” vilket innebär att hallen inte blir helt mörklagd om er bokade tid går ut (och ni behöver hitta vägen ut från hallen). Utöver det så finns nödbelysning ovanför nödutgångar som är konstant tända enligt tidkanal kl 07-23 alla dagar.

Tio minuter efter bokad timme så släcks belysningen om nästkommande timme inte är bokad.


Vi vet ju alla att Sveriges energi- och klimatmål är att vi ska ha ett nettonollutsläpp av växthusgaser år 2045 och detta är ett av NPTK:s bidrag till detta.


Avslutningsvis riktar vi ett stort tack till Maria Hyborn som med sin energi och kompetens fått detta till stånd.

112 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page